ByVaTon.com

Complicații după ce câinii dau naștere

Adrienne este un fost asistent de spital veterinar, formator de câini certificat, consultant de comportament și autor al "Brain Training for Dogs".

Ce complicații ar trebui să urmăriți după ce câinele dvs. dă naștere?
Ce complicații ar trebui să urmăriți după ce câinele dvs. dă naștere? | Sursă

După complicații la naștere la câini

Dacă câinele dvs. a dat naștere necondiționat, este posibil să aveți un oftat de ușurare, deoarece credeți că cel mai rău a trecut. Catelusii alăptează puternic, iar mama mănâncă, bea și se îngrijește de puii așa cum ar trebui. Cu toate acestea, mama ta și puii nu sunt încă în afara pădurii.

Complicațiile pot apărea ore sau zile după nașterea puilor și uneori se întâmplă destul de repede, lăsând puțin timp să intervină. Trebuie să continuați să observați mama și puii și să aveți grijă de ei după livrare. Mai jos sunt câteva evoluții pe care le puteți observa, în timp ce urmăriți mama și puii, care pot sau nu să fie semne de complicație.

Ce este normal și ce este anormal după ce un câine dă naștere? Dacă observați ceva anormal, chiar dacă nu este menționat aici, nu ezitați să vă apelați la medicul veterinar.

Câinele de câine nu merge în gură

Ce este normal? Unii câini-mamici sunt atât de copleșiți încât par să uite să bea sau să iasă la oală, după cum este necesar. Dacă câinele dvs. este prea îngrijorat să meargă afară la oală, o puteți ajuta în moduri diferite. O modalitate este de a evita aglomerarea zonei prin invitarea oamenilor să vadă puii. Atât de interesant este să vezi o puietură de pui nou-născuți, să păstrezi liniștea zgomotului în primele zile. Prea multă stres, prea multe zgomote sau prea multă interferență pot determina mama ta să fie prea îngrijorată să părăsească puii singuri, mai ales dacă este mamă pentru prima dată. Ce poti face? Puteți încerca să o atrageți să vină afară la oliță, dar dacă acest lucru nu funcționează, puteți pune în cuișoare ouă în apropierea puiilor, astfel încât să se poată elibera în timp ce ține ochii pe așternutul ei. Utilizarea unui difuzor DAP poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea stresului inițial pe care îl poate simți.

Câinele mama nu mănâncă

Ce este normal? În timp ce mama nouă este foarte ocupată și obosită în primele ore după naștere, ar trebui să înceapă să mănânce în curând pentru a-și recupera energia și pentru a ajuta puii să crească. Rețineți că dacă ar fi mâncat placentele, s-ar putea să nu fie foame de ceva timp. Ca regulă generală, așteptați ca noul câine-mamă să mănânce în 24 de ore de la nașterea ultimului catelus, explică medicul veterinar Dawn Ruben într-un articol pentru Petplace. Câinele dvs. ar trebui să fie foarte foame de această dată și ar trebui să se aștepte să mănânce mult.

Noul tău câine-mamă poate fi lăsat să se îmbăieze și să mănânce cât de mult dorește. Asigurați-vă că păstrați bolul de alimente plin cu un aliment de mare de cățeluș, alimente de creștere sau lactație recomandată de medicul veterinar. În mod ideal, ar fi trebuit să-ți hrănești mâncarea ca asta în ultimele săptămâni de sarcină, trecând treptat la ea. Păstrați hrană și apă în apropierea mamei, astfel încât să mănânce și să bea fără să vă faceți griji că lăsați puii să iasă din vedere.

Ce este anormal? Dacă câinele mame nu este înfometat în 24 de ore de la livrarea ultimului pui, este posibil să fie o problemă. Acest lucru poate fi, într-adevăr, primul semn care indică o complicație după naștere.

Câinele de câine este gâfâind

Ce este normal? În prima zi după naștere, panting este normal, deoarece câinele mamei este epuizat, iar toți puii care se târăsc peste ea pot face să se simtă supraîncălzită. Cuiul catelusului pe burta ei poate provoca, de asemenea, durerea ei. Să nu mai vorbim de faptul că alăptarea puiilor stimulează uterul câinelui mamei de a se contracta, ceea ce poate provoca gâfâi, de asemenea, explică medicul veterinar Jon Rappaport.Ce este anormal? În cazul în care gâfâia continuă, merită investigată, deoarece poate fi un semn al unei complicații după naștere. Gura poate fi cauzata de febra datorata unei infectii sau poate fi primul semn al eclampsiei. Deci, dacă gâtlejul durează o vreme și este însoțit de alte simptome sau dacă temperatura rectală este de peste 103,5 °, ea ar trebui să vadă medicul veterinar.

Câinele de câine are o descărcare

Ce este normal? Timp de trei săptămâni după naștere, este normal ca câinele mamă să aibă o descărcare vaginală cunoscută sub denumirea de lochie. Descărcarea este întunecată, verzui, maroniu sau de culoare neagră și nu trebuie să aibă un miros neplăcut.

Ce este anormal? În cazul în care deversarea crește, mai degrabă decât să scadă, sau dacă are un miros neplăcut, cel mai bine este ca câinele să fie văzut. Acesta poate fi un semn al unei infecții (vezi "metritis" de mai jos).

De asemenea, potrivit medicului veterinar Bari Spielman, o descărcare continuă, apoasă și / sau sângeroasă, poate indica faptul că locurile placentare nu se retrag. Locurile placentare ar trebui să se micsoreze în mod normal după naștere și să se întoarcă la dimensiunea normală, proces cunoscut sub denumirea de "involuție". Dacă nu, se numește "subinvoluție uterină". Descărcarea sângeroasă poate persista până la 16 săptămâni și poate rezista singură, dar în cazuri grave poate provoca un câine pentru a deveni anemic.

Dacă câinele dvs. dezvoltă oricare dintre semnele anormale de mai sus, nu ezitați să îl vedeți de un veterinar.

Iată trei dintre cele mai frecvente complicații post-partum la câini.

Complicații post-partum la câini

  • Metrită. Metritis este o infecție a uterului. Această infecție poate fi cauzată de o placentă reținută, de fetuși reținuți, de complicații la naștere sau de utilizarea instrumentelor pentru o procedură chirurgicală. În general, această afecțiune survine în prima săptămână după naștere. Simptomele includ febră, letargie, pierderea apetitului, descărcare vaginală fetidă, deshidratare, ritm cardiac rapid, gâfâi, vărsături și diaree. Câinele mamă va trebui să fie pe antibiotice, iar puii ar trebui să fie hrăniți manual în acest timp cu o formulă de înlocuire, cum ar fi Ebsilac. În cazurile severe, câinele-mamă poate deveni septic rapid, necesitând spitalizare.
  • eclampsie. Eclampsia sau febra laptelui este epuizarea calciului la câinii-mamă. Acesta este cel mai frecvent întâlnit la câinii mici, cu așternuturi mari, în primele trei săptămâni de la naștere. Simptomele includ mersul rigid, tulburări în picioare în mod normal, neliniște, stimulare, febră, gâfâi, spasme musculare, convulsii și lipsa interesului pentru căței. Această afecțiune poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp. Tratamentul constă în reumplerea nivelurilor de calciu. Puii vor trebui hrăniți manual. Notă: Suplimentarea cu calciu în timpul sarcinii nu va ajuta - poate de fapt predispune câinelui mamei la această afecțiune.
  • Mastită. Mastita este o infecție a glandelor mamare ale câinelui mamei. Mucoasele mamei pot apărea fierbinți, roșii și inflamați. Condiția ar putea fi declanșată de zgârierea unghiilor cățelului împotriva glandelor mamare. Simptomele includ febră, durere la alăptare, retragerea de la pui, puii care nu cresc și puii care plâng. Puii vor trebui hrăniți manual.

Prevenirea complicațiilor după nașterea câinelui

Complicațiile după ce câinele dvs. a dat naștere pot fi grave și înfricoșătoare. De aceea, îngrijirea prenatală este importantă. Animatorii responsabili știu foarte bine acest lucru. Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteți face este ca veterinarul dvs. să determine cât de multe pui așteaptă câinele dvs. În acest fel, știi exact câte pui și placente ar trebui să iasă și vei ști imediat dacă un catelus este blocat sau o placentă a fost reținută.

De asemenea, noua ta mamă și cățeluși ar trebui să vadă un veterinar în 24 sau 48 de ore după naștere. În acest fel, medicul veterinar vă poate asigura că nu s-au păstrat placente sau cățelușe moarte. Dacă placentele nu sunt expulzate în timp util, acestea pot provoca infectarea uterului (metrita). Este posibil să fie necesară o injecție cu oxitocină. Oxitocina este un hormon produs în mod natural de hipotalamusul cîinelui, care stimulează uterul să contracteze și să-și expulzeze conținutul.

Disclaimer: articolul de mai sus nu trebuie folosit ca înlocuitor pentru sfaturile veterinare. Dacă câinele dvs. este bolnav după naștere, consultați medicul veterinar.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com