ByVaTon.com

Cum să ajuți o pisică mamă să livreze pisoii

În timp ce cele mai multe livrări sunt fără echivoc, nu este niciodată rău să erori din partea prudenței. Există multe lucruri care, ca proprietar de pisică, puteți face pentru a vă ajuta pisica, înainte, în timpul și după livrare. Una dintre cele mai importante este să rămâi pur și simplu în jur. În timp ce în cele mai multe cazuri natura va prelua, spunând pisicii dvs. instinctiv ce să facă, nu este o idee proastă de a fi în apropiere doar în caz de complicații. Desigur, interferarea prea mult poate fi copleșitoare pentru pisica, care cel mai probabil va prefera să fie lăsată singură. Dar, umbra în apropiere pentru a verifica din când în când nu poate fi o idee rea.

Inainte de livrare

Gestația la pisici variază între 58 și 68 de zile, media fiind de 63 de zile. Zilele inainte de livrare majoritatea pisicilor vor incepe sa manifeste comportament de cuibarit. Asta inseamna ca poate incepe sa caute locuri de nastere si chiar sa inceapa sa rupa hartie. Multe pisici, de asemenea, uneori, încep să-și piardă apetitul și pot să pară mai afectuoase și mai aglomerate. Alții, totuși, pot părea agitați.

Laptele poate umple mameloanele cu una până la două zile înainte de livrare. Este posibil să apară și o descărcare vaginală, iar pisicile vor linge mai frecvent zona lor vaginală.

Proprietarii care doresc să estimeze ziua livrării pot face acest lucru prin luarea unor temperaturi rectale frecvente începând cu a 58-a zi de sarcină. Pisicile aproape de livrare (la 24 de ore) suferă o scădere semnificativă a temperaturii de aproape două grade. Temperaturile normale la pisici variază în general între 100,5 și 102,0.

Urmează câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiți pisica înainte de livrare:

 • Păstrați întotdeauna numărul dvs. de telefon al medicului veterinar la îndemână și un număr de telefon veterinar de urgență după ore.
 • Este o idee bună ca pisica să fie verificată de veterinar cu o săptămână înainte de livrare
 • Pregătiți o cutie pentru a da naștere și o faceți invitând completând-o cu un ziar sau o pătură și păstrați-o într-o zonă retrasă. Avertisment: nu toate pisicile o vor folosi indiferent cât de frumos poți face.

În timpul livrării

Momentele înainte de naștere, pisica poate părea neliniștită și chiar pantalon. Pot apărea primele contracții. Acestea pot crește treptat odată cu desfășurarea procesului de livrare. În curând pisoii vor începe să fie livrați. Toți vor prezenta înveliți în sacul lor amniotic. Pisica mamă trebuie să deschidă sacul și să lanseze energic pisoii pentru ai atrage să respire.

În anumite circumstanțe, sacul amniotic este uneori forțat prin canalul de naștere, creând un bule plin de lichid, care poate împiedica în cele din urmă pisica să iasă din canalul de naștere. Când se întâmplă acest lucru, sacul poate fi străpuns între unghiile degetului mare și primul deget. Odată ce fluidele scapă de sac, pisicul trebuie apoi livrat rapid.Placentele pot însoți fiecare pisoi în momentul livrării sau pot fi expulzați mai târziu. Ar trebui să existe o placentă pentru fiecare pisoi. Adesea, pisica mama poate mânca placentele.

Cablul ombilical este în mod normal mușcat de la pisica mamei. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, mama poate fi prea obosită sau ocupată pentru a avea grijă de acest lucru.

Fiecare pisoi este livrat una de alta cu o pauza de la 10 la 60 de minute intre ele. Cu toate acestea, în unele cazuri întârzierile pot fi mai lungi, dar este neobișnuit dacă există întârzieri mai mari de două ore. În timpul întârzierilor, pisica mama se va odihni și se va concentra pe asistență medicală.

Întregul proces de naștere, în general, poate dura până la șase ore.

Ce ar trebui sa faci:

 • Dacă un pisoi este livrat și pisica mamă se abține să deschidă sacul, puteți rupe cu grijă sacul și permiteți pisicii să respire, frecându-l ușor cu o cârpă. Formarea de respingere care face acest lucru poate provoca sufocarea pisicilor.
 • Curățați fețele pisicilor și îndepărtați lichidele din nas cu o cârpă caldă dacă pisoiul pare să fi blocat căile respiratorii.
 • Dacă pisoiul a aspirat laptele în plămâni, țineți pisoiul în palma mâinii cu fața pisoiului dintre primele două degete. Păstrați ferm capul în timp ce cealaltă mână ține ferm corpul pisoii. Cu o mișcare înclinată în jos, aduceți-o între picioare, apoi ridicați pisicul din nou. Această mișcare ar trebui să ajute lichidul să iasă din plămâni și poate fi repetat după cum este necesar. O pisică care respiră bine va avea o limbă roz.
 • Dacă sacul apare înaintea pisoii într-o formă de bule, trageți sacul între unghiile degetului mare și primul deget.
 • Dacă pisica mamă nu poate să mușcă cordonul ombilical, poate fi legată de firul de cusut sau din ața dentară, apoi tăiată cu foarfece și în cele din urmă sterilizată cu alcool. Lungimea corectă de tăiat este de aproximativ 3/4 inchi până la 1 inci de corpul pisoii
 • Numără toate placentele. Ar trebui să fie una pentru fiecare pisoi.
 • Din păcate, de multe ori pisicile morți sunt livrate. Acestea trebuie să fie îndepărtate din zonă pentru a nu interfera cu livrarea.

Dupa livrare

Pisica mama poate fi destul de obosita dupa livrare. Poate nu mananca sau bea suficient de multe ori. În următoarele zile, va prezenta o descărcare vaginală roșie / roșie timp de 3-7 zile după naștere.

 • Asigurați-vă că camera este caldă, deoarece răcirea este una dintre cele mai mari pericole pentru pisoii.
 • Păstrați mâncarea mamei pisicii, a apei și a cutiilor de gunoi aproape de zona pisicilor.
 • Pisica mama și pisoii ar trebui să fie văzute de un veterinar după 24 de ore pentru a se asigura că toate au mers bine și pentru a stabili dewormings regulat.

Când să sunați la veterinar

 • Dacă pisica a păstrat o placentă. Aceasta poate provoca o infecție uterină.
 • Dacă pisica este activă de mai mult de o oră și nici un pui nu iese
 • Dacă au trecut două ore și sunteți siguri că încă mai sunt pisoi înăuntru
 • Dacă au trecut zece minute și acolo este un pui pus la jumătatea drumului
 • Dacă pisica mamă pare epuizată și nu poate continua să livreze
 • Pisica dezvoltă o descărcare vaginală de culoare roșie roz / roșie pentru mai mult de o săptămână după naștere
 • Pisica dezvolta o secretie vaginala verde / negru sau una care are un miros puternic si puroi

După cum se vede, există multe lucruri care pot fi făcute pentru a ajuta pisica mamei să-și aducă noua familie în lume. În timp ce pisicile cu experiență pot face foarte bine, mamele noi ar putea avea nevoie de ajutor special uneori. Nu doare niciodată, să monitorizeze îndeaproape procesul nașterii, să se asigure că totul merge bine și că pisica mama știe că ești acolo, după cum este necesar.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com