ByVaTon.com

Semne de placentă reținută la câinii mame

Între una dintre complicațiile care pot afecta cățea după naștere este problema placentelor reținute.

Ce este placenta?

Placenta joacă un rol vital în timpul sarcinii, conectând catelusii la peretele uterin al mamei. Este datorită placentei că puii sunt alimentați cu oxigen și alimente și că produsele lor sunt eliminate.

Ce se întâmplă în mod normal?

Când se naște cățeluș, placenta nu mai este necesară și este expulzată din corpul mamei. În general, acest lucru are loc în decurs de 15 minute de la livrarea fiecărui catelus.

Fiecare catelus trebuie sa aiba o placenta, deci este important sa numaram numarul de placente pentru a ne asigura ca nici unul dintre ei nu sta inauntru.

De ce sunt retinuți

Cazurile de placentă reținute sunt destul de neobișnuite la câini, dar se pare că există o predispoziție în rasele de jucării. În general, este văzută mai ales la așternuturi mari și, uneori, în livrări dificile.

Dificultate în numărarea lor

Problema principală este că poate fi dificil pentru crescători să numere placentele, deoarece câinii mame instinctiv le vor ingera după expulzare. Se crede că placentele îi vor oferi mamei o energie suplimentară care o va ajuta să treacă prin primele zile de îngrijire a puilor. Acesta este motivul pentru care câinii dezvoltă scaune moi timp de câteva zile după naștere.

Placenta reținută are potențialul de a provoca infecții uterine și toxicitate. Un câine care prezintă semne de boală sau unul care nu a expulzat toate placentele trebuie văzut de un veterinar.

Simptome

În mod normal, după naștere, mama va dezvolta o descărcare de culoare verde-negru, care va deveni treptat maroniu roșiatic inodor în 48 de ore.Simptomele principale care sugerează o placentă reținută sunt:

  • Dezvoltarea secreției vaginale verzi, fetide pentru mai mult de 24 de ore după naștere
  • Febră
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie
  • Uneori, o placentă reținută poate fi simțită ca o masă abdominală

Diagnostic

Pentru a vă diagnostica câinele, medicul veterinar poate palpa uterul să se simtă pentru masele abdominale, să efectueze analize de sânge pentru a vedea dacă există semne de infecție sau pentru a face o ultrasunete.

Tratament

Tratamentul este necesar doar dacă câinele este bolnav. În general, aceasta constă într-o injecție de oxitocină, un medicament special care provoacă contracția uterului care va ajuta mama să-și expulzeze placenta reținută.

Dacă există o infecție a uterului (metrită), poate fi recomandată o intervenție chirurgicală.

Luați-vă câinele la veterinar pentru a fi sfătuiți cum să procedați.

profilaxie

Deși nu există nici o modalitate de a preveni placentele reținute la câini, proprietarii trebuie să țină un ochi pe placentele expulzate după ce se naște fiecare catel și trebuie să urmărească cu atenție catea pentru eventuala ingerare.

Deși poate fi dificil să țineți cont de placente în puțuri foarte mari, merită cu siguranță efortul pentru o minte inestimabilă.

Notă: Toți câinii ar trebui să vadă medicul veterinar 24 de ore după naștere, indiferent de simptome. Acest articol nu înlocuiește recomandările unui medic veterinar profesionist.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com