ByVaTon.com

Teoria lui David mech despre rolul alfa lupului

Adrienne este un fost asistent de spital veterinar, formator de câini certificat, consultant de comportament și autor al "Brain Training for Dogs".

Studii timpurii privind structura Wolf Pack

Au existat mai multe teorii conflictuale despre modul în care ierarhia unui pachet de lupi este structurată. Una dintre primele teorii se bazează pe observațiile unui pachet de lupi în captivitate. Conducătorul de animale Robert Shenkel a observat cu atenție interacțiunile dintre membrii unui pachet de lupi în 1947 la Institutul Zoologic al Universității din Basel, Elveția.

Observațiile sale sugerau că pachetul a fost condus de o figură autoritară cunoscută sub numele de "lupul alfa". Pentru că, la acea vreme, comportamentul câinelui era presupus a fi strâns legat de comportamentul lupilor deținut în captivitate, proprietarii și formatorii de câini au început să creadă că cel mai bun mod de a obține un rang înalt a fost devenirea unei figuri autoritare și forțarea câinelui . Acest lucru a condus la o epocă de instruire bazată pe dominație, în care s-au văzut din abundență gulere de prong, gulere de șoc și alfabete.

Studiile lui David Mech despre comportamentul Wolf

Din fericire, o cercetare mai amplă pe tema ierarhiei lupilor a fost condusă de expertul în biologie americană și luptător David Mech. Studiile sale au început în 1986 urmărind un pachet de lupi sălbatici în regiuni naturale pe insula Ellesmere, în nord-vestul Canadei. Cele 13 veri petrecute acolo, observând cu atenție interacțiunile pachetului, au adus o imagine cu totul diferită la masă.

Spre deosebire de studiile lui Shenkels, David Mech a observat că rolul de lider nu a fost realizat de un singur "luptător alfa" autoritar, ci mai degrabă de un "cuplu alfa" care cuprindea un lup și bărbat și femeie. David Mech a comparat studiile lui Schenkels despre comportamentul lupilor în captivitate pentru a studia comportamentul uman în lagărele de refugiați. Studiile revoluționare ale lui David Mech au pavat calea către metodele de pregătire a copiilor, deoarece ambalajul în sălbăticie nu mai părea a fi ierarhic, ci mai degrabă asemănătoare unei structuri de familie pur și simplu cuprinzând o pereche de reproducere și descendenții acestora.

Perechea alfa a fost observată cu atenție în interacțiunile zilnice pentru 13 veri. Focul principal al femeii a fost protejarea și îngrijirea puiilor, în timp ce bărbatul a fost în principal de vânătoare și de hrană. Obiectivul ambelor a fost de a ridica puilor de pui până când au ajuns la maturitate și au fost gata să părăsească pachetul.



Interesant, atunci când a sosit sezonul de împerechere, membrii pachetului au recunoscut în mod implicit dreptul de reproducere al perechii alpha. Pentru a preveni conflictele sau, probabil, conduse de un instinct natural, majoritatea lupilor adulți, până la vârsta de trei ani, au părăsit voluntar pachetul pentru a-și forma propriul pachet de familie, astfel încât să reproducă și să obțină rolul de pereche alfa, permițând în continuare continuarea ciclului.

Observațiile apropiate ale interacțiunilor dintre membrii pachetului au sugerat că pachetul, inclusiv femela alfa, presupune poziții active și pasive supuse față de bărbatul alfa. În depunerea activă, lupul supus a salutat pe membru cu rang înalt, cu capul ținut jos, coadă de coadă, urechi în jos și lins. În depunerea pasivă, lupul supus a fost amânat în mod voluntar de răsturnarea și expunerea pântecelui, permițând în același timp lupului de rang înalt să smulgă organele genitale.

Când a sosit timpul de vânătoare, perechea alfa a inițiat atacul deoarece au fost mai experimentați. În timpul meselor, pachetul a mâncat inițial împreună fără a avea loc o luptă. După aceea, perechea alfa a luat în posesia carcasei, astfel încât să poată mânca mai mult și să ascundă niște carne sau să le ia de pui. În acest moment, niciunui alt membru al pachetului nu li sa permis să se apropie, deoarece acest lucru era esențial pentru scopuri de supraviețuire.

Prin urmare, studiile lui David Mech au sugerat că alfa nu mai era o calitate înnăscută a unui catel cu potențialul de a fi "dominant", după cum credea anterior. Mai degrabă, teoria lui concluzionează că în sălbăticie toți lupii tineri sunt potențial "alfa", odată ce ajung la maturitate și sunt capabili să obțină "drepturi de reproducere" și să-și creeze propriul pachet.

Lupii în captivitate se comportă diferit decât în ​​sălbăticie

David Mech studii lup, kabir, morguefile.com
David Mech studii lup, kabir, morguefile.com

Cum se aplică teoria lui Mech câinilor?

Datorită studiilor lui David Mech despre modul în care pachetul a fost mai mult un nucleu de familie, teoria dominării a scăzut semnificativ. Studiile ulterioare privind câinii și știința învățării, împreună cu apariția unor metode de pregătire pozitivă, au demonstrat că, atunci când este vorba despre relația lor cu oamenii, câinii nu aveau statutul de ființe așa cum se credea anterior. Este o rușine că teoria dominării a făcut o revenire substanțială în 2004, cu difuzarea emisiunii National Geographic "The Whisperer de câine".

În timp ce studiile lui Shenkel și Mech variază foarte mult, este în cele din urmă o greșeală să comparăm total câinii cu lupii. În timp ce ambele specii au același număr de cromozomi și sunt capabile să se reproducă, se estimează că câinii separați de lupi aproximativ 100000 ani în urmă. Prin urmare, este complet greșit să presupunem că câinii intră în casele noastre în scopul de a conduce și de a-și asuma un rol dominant. Nu are sens să se angajeze în activități asertive pentru ca câinii să se supună. Vremurile vechi ale proprietarului autoritar de câine sunt, în cele din urmă, supra-câini, fiind pur și simplu ființe care au nevoie de îndrumări blânde și reguli corecte, calități care în cele din urmă ar trebui să aibă cele mai bune părinți.

David Mech își explică teoria

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com