ByVaTon.com

Diferențe între câini și lupi

Câine și lup: două specii diferite, dar totuși, atât de mult în comun. Câinii erau inițial clasificați ca "Canis familiaris" de Linnaeus în 1758. Totuși, mai târziu în 1993, câinii au fost reclasificați ca un subspecii lupului gri și, prin urmare, au fost reînlocuit ca "Canis lupus familiaris `` de către instituția Smithsoniană și de Societatea Americană de Mammalogiști. Deși este adevărat că au existat speculații că cainii ar fi putut coborî din mai multe specii de canini, acest mit pare să fi fost dezvăluit și lupul pare să fie, în cele din urmă, strămoșul celui mai bun prieten al omului.

Împărtășind aceeași cantitate de cromozomi (78 de exacți, aranjați în 39 de perechi), câinele și lupul se pot împerechea și pot da viață la primăvară. Există șanse, într-adevăr, că în trecut cele două specii s-ar fi putut interbrei, fie pentru că câinii fermi s-ar fi putut scăpa de a fi domesticiți, fie pentru că unii lupi s-au despărțit de pachetul lor și au început să caute un partener sufletesc. Astăzi, împerecherea dintre lup și câine dă viață a ceea ce se numește "hibrid lup", care prezintă caracteristici atât de lup cât și de câine.

Se crede că oamenii de câine domesticiți de astăzi au fost primul animal care a fost domesticit. Primele descoperiri arheologice, prezice că câinii au fost domesticiți la sfârșitul erei înghețate. Mai precis, primul câine domestic a fost găsit în Germania care datează de 14.000 de ani, conform PBS.org. Cu toate acestea, există mai multe date conflictuale cu privire la acest aspect.

lupi și asemănări cu câini, jak, morguefile.com
lupi și asemănări cu câini, jak, morguefile.com

Diferențele dintre lupi și câini

O mulțime în comun, dar și multe diferențe. Să aruncăm o privire asupra unor diferențe între lupi și câini din punct de vedere fizic, biologic și comportamental.

Diferențe fizice

Din punct de vedere fizic, lupii si cainii apar astazi ca specii aproape diferite daca ne gandim la diversitatea cainilor pe care o vedem atunci cand privim peste 300 de rase de caini. Cu toate acestea, unele rase de câini au păstrat o caracteristică mult lup. Rasele malamute și husky, de exemplu, seamănă foarte mult cu lupul în aparență.

Lupii au fălci mult mai puternice decât câinii. In timp ce lupii si cainii au acelasi numar de dinti, dintii lupilor sunt mai mari astfel incat sa se zdrobeasca prin cele mai grele oase. De asemenea, au capete mari (capetele de caine sunt cu aproximativ 20% mai mici cu cranii mai mici si creierul mai mic), picioarele lungi si cutiile inguste.

Diferențele reproductive

Se observă o diferență majoră între obiceiurile de reproducere ale lupilor și câinilor. Lupii de sex feminin, de exemplu, vin în sezon doar o dată pe an, în primăvară. Acest lucru permite puii să aibă timp suficient pentru a se dezvolta și a înflori înainte de a veni iarna aspru. Câinii de sex feminin, pe de altă parte, de obicei vin în căldură de două ori pe an, sugerând că domesticirea le-a permis să aibă șanse mai mari de a-și ridica primăvara. O excepție este rasa câinilor Basenji care intră în căldură o dată pe an.

Lupii dau, de obicei, o viață de două până la patru pui pe litru. Câinii, pe de altă parte, pot da viața mult mai multor așternuturi adesea chiar până la doisprezece la fiecare așternut. Din nou, probabil că acest lucru sugerează că domesticirea a oferit câinilor un mediu mai prolific decât lupii în sălbăticie.Diferențe de comportament

O diferență interesantă între câine și lup este faptul că câinii par să seamănă cu mai mulți lupi minori. Este aproape ca și cum cāinii nu vor trece niciodată la stadiul adolescentului și vor rămâne minori permanenți în comparație cu lupii. Acest lucru se datorează faptului că de-a lungul anilor câinii au fost crescuți pe baza docilității și a ajutorului lor. Câini prietenoși, desigur, au fost mai ușor de îmblânzit. Cainii au, de asemenea, o perioadă mai lungă de socializare în comparație cu câinii, permițându-le să aibă mai mult timp să se familiarizeze cu oamenii și obiectele din mediul lor. (Horowitz, în interiorul unui câine)

Lupii, de asemenea, latră rar, în timp ce câinii au făcut din latră un mijloc important de comunicare cu alți câini și cu oameni. Puii au fost, de asemenea, crescuți selectiv pentru lătrat, o calitate prețuită înapoi în momente când animalele trebuiau protejate de hoți și de pradă potențială. Lupii par să urle mai mult decât câinii.

Lupii comportamentali au un mecanism foarte puternic de pradă, atât de important pentru ai ajuta să supraviețuiască. Ei au, de asemenea, un instinct puternic de a procreata. Unitatea Pack este foarte puternică, de asemenea, și acordă o importanță deosebită poziției lor în pachet. La urma urmei, lupii se nasc intr-un pachet unde adesea stau pana cand au cativa ani.

Asemănări între lupi și câini

Câinii arată ca niște lupi? În afară de mai multe rase de câini care arată ca niște lupi, majoritatea câinilor nu arată deloc ca lupii! În ciuda mii de ani care separă o specie de cealaltă, câinii păstrează încă multe caracteristici ale lupilor. Câinii încă mai împărtășesc multe asemănări fizice cu lupul, chiar dacă acestea sunt mai izbitoare la rasele care arată ca lupi, cum ar fi Huskies și Malamute din Siberia. Aceste două rase de câini sunt într-adevăr preferate să treacă cu lupii pentru a da naștere hibrizilor lupilor.

Câinii, la fel ca lupii, păstrează încă o bună doză de împingere și demonstrează nevoia de relații sociale cu alți câini și oameni. Ele pot fi văzute proprietarii de felicitări în același mod în care lupii salută perechea alfa. Aceasta se numește "transmitere activă". Câinii pot merge cu capul purtat jos, coada între picioare, o privire uitată la salutul proprietarului. Ele pot apoi să se lingă ca o formă de respect pentru a saluta.

Câinii încă mai au unitatea de pradă, chiar dacă într-o măsură mult mai mică decât lupii. Proprietarii pot vedea acest lucru atunci când câinii își lovesc urechile când văd un iepure sau o veveriță. Acest instinct a rămas, chiar dacă majoritatea câinilor se hrănesc astăzi cu hrănire uscată sau cu alimente conservate.

Când studiază comunicarea canin, adesea cercetătorii încă privesc înapoi la studiile lupilor. Totuși, este important să recunoaștem că câinii nu sunt lupi. David Mech, cercetător care a studiat lupii pe insula Ellesmere, a reușit să dezvăluie câteva mituri vechi despre modul în care s-au format pachetele de lupi și au scos în evidență câteva fapte interesante care au ajutat la înțelegerea relației dintre câini și proprietari.

Multe lucruri în comun, dar și multe diferențe. Legătura dintre lup și câine poate părea a fi atât de aproape, dar și până acum. Poate că acest lucru face ca studierea acestor două specii să fie atât de interesantă și interesantă.

Mai multe diferențe între câini și lupi

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com