ByVaTon.com

Limba corpului stresului si fricii la caini

Un câine cu
Un câine cu "ochi de balenă" Sursă

Importanța recunoașterii fricii și stresului la câini

Ca oameni, suntem obișnuiți să căutăm dovezi și, adesea, atunci când nu există dovezi, deducem automat lucrurile, dar adesea percepțiile noastre pot fi greșite. Când este vorba de frică la câini, nu este neobișnuit să auzi un proprietar de câine spunând ceva de genul "oh, nu-ți face griji, câinele meu este bine, îl poți lăuda, vezi, el se descurcă bine", în timp ce un câine formatorul poate vedea o imagine cu totul diferită. Faptul este că, atunci când un câine este stresat sau teamă, există semne evidente și mai puțin evidente ale acestor emoții. Cele evidente sunt destul de ușor de observat, ele sunt evidente chiar și pentru ochiul cel mai puțin experimentat. Cele mai puțin evidente sunt subtile, de multe ori abia vizibile, sau pot fi văzute, dar nu pot fi asociate cu teamă sau stres. Acest ghid vă va ajuta să recunoașteți semnele evidente și mai puțin evidente ale fricii.

De ce este important să recunoști semne subtile de teamă și stres? Există multe motive bune pentru a învăța cum să "scanezi" emoțiile câinelui tău. Să aruncăm o privire la unele:

 1. Citirea câinelui dvs. pentru stres și frică joacă un rol crucial dacă vreodată va trebui să vă angajați cu ajutorul unei profesii într-o modificarea comportamentului câinilor program.
 2. Citirea câinelui dvs. este crucială, astfel încât să puteți împiedica câinele să depășească pragul. Pentru a afla mai multe despre prag, puteți găsi acest articol util: "Un ghid pentru nivelurile de prag la câini "
 3. Citirea câinelui vă ajută să recunoașteți problemele înainte de a deveni mai mari și mai greu de gestionat.
 4. Citirea câinelui vă oferă o mai bună înțelegere a emoțiilor câinelui dvs. și vă va ajuta să vă îmbinați mai bine cu câinele.
 5. Citirea câinelui vă ajută să evitați să-l puneți într-o situație în care nu se simte confortabil.

Acestea sunt doar cateva din numeroasele beneficii, dar sunt multe altele. După cum se vede, merită efortul de a învăța cum să recunoaștem aceste semne evidente și mai puțin evidente. Totuși, considerați că, la fel ca la om, fiecare câine este diferit, astfel încât fiecare câine are propria "limbă". Câinele dvs. poate fi mai probabil să manifeste un semn, în timp ce un alt câine poate fi mai probabil să se manifeste altul, așa că interpretați aceste semne cu un bob de sare - tocmai pentru că câinele dvs. nu prezintă un semn nu înseamnă că puteți deduce automat el se face bine, există multe alte semne!

Ce este frica la câini și de ce se întâmplă?

În general, cele mai evidente semne de frică sunt recunoscute atunci când frica este suficient de intensă pentru a crea manifestări fizice evidente. Care este exact frica? Și cum provoacă manifestări fizice? Frica este o emoție legată de supraviețuire - într-adevăr, atunci când un animal se ocupă de o amenințare percepută, cel mai probabil reacționează să se îndepărteze, să se ascundă sau să lupte dacă se confruntă sau nu există un traseu de evacuare. Acest mecanism de bază de supraviețuire provine adesea dintr-un răspuns la un stimul perceput ca fiind înfricoșător, senzația de durere sau de pericol.

Când un câine se ocupă de ceva perceput ca fiind fricos, se activează mecanismul de zbor sau de luptă care provoacă mai multe schimbări fiziologice. Ritmul cardiac accelerează, mușchii devin tensionați, rata de respirație crește, iar sângele curge spre mușchii scheletici, corpul fiind gata să acționeze. Structura creierului responsabilă de activarea acestor reacții este amigdala care secretă hormoni care creează un sentiment de alarmă și vigilență. Hormonii eliberați sunt: epinefrina, norepinefrina și cortizolul. Acești hormoni sunt deci responsabili de semnele de frică pe care le vedem la câinii noștri.

Semne evidente de teama la caini

Acestea sunt semnele pe care majoritatea oamenilor le recunosc cu ușurință în câinii lor și, prin urmare, sunt cele mai evidente, totuși, mulți oameni nu le pot recunoaște ca fiind frică. De exemplu, câțiva câini agresivi sunt adesea confundați pentru a fi învinuiți și răi, atunci când aceștia sunt pur și simplu fricoși sau stresați.

 • Curățarea / mișcarea / oprirea / ascunderea

Acesti caini se indreapta spre "modul de zbor", incercand sa se arata cat mai mici posibil, aproape ca si cum ar spune "Sunt o fiinta inofensiva, te rog lasa-ma in pace". În mod obișnuit, se vor micsora, cu corpul lor scăzut, capul în jos, urechile aplatizate și coada între picioare. Adesea, câinele se îndepărtează în timp ce se hrănește sau se ascunde în spatele proprietarului. Este un mit greu de dezamăgit că un câine care se hrănește are o istorie de abuz. Adesea, câinele este pur și simplu fricos din punct de vedere genetic, nu a fost bine socializat în timpul capotei catelusului, sau a aflat că înrăutățirea îl ține în siguranță, astfel încât câinele continuă să se angajeze în acest comportament pentru a se auto-apăra.

 • Lunging / Barking / maraitul

În timp ce unii câini intră în modul de zbor prin răsturnarea și scăparea din amenințare, alții preferă să meargă în "modul de luptă", acționând înfricoșător agresiv. Acesti caini, mai degraba decat sa se retraga, se vor deplasa inainte, se arunca in picioare si eventual latra, aratand dintii si mormaind. De asemenea, ei pot încerca să se arate mai mari prin ridicarea blănii pe umeri, ținând urechile înainte, ținând coada în sus și împingând buzele. În timp ce câinele care coboară în modul de zbor spune: "Sunt mic, vă rog să fiți drăguț cu mine", acest câine spune "Sunt mare și doresc să te sperii". Acest comportament "bluff" se întărește deoarece oamenii sau ceilalți câini se întorc atunci când văd câinele agresându-se în acest fel.

 • Tremurând

Când un câine este speriat, îl veți vedea vizibil agitat ca și cum ar fi frig. Nu este neobișnuit să vezi unii câini mici care se agită atunci când se află la biroul medicului veterinar. Unii câini cu înălțime mare sunt predispuși la tremur când sunt nervoși sau speriat.

Acest câine` title=
Urechile acestui câine sunt spate și buzele sunt trase înapoi în frică. | Sursă
Acest câine este înspăimântător de agresiv
Acest câine este înspăimântător de agresiv Sursă
Acest catelus nu este prea confortabil sa fie imbratisat
Acest catelus nu este prea confortabil sa fie imbratisat Sursă
Acest băiat` title=
Parul acestui tip este ridicat dintr-un stimul înspăimântător care la trezit. | Sursă

Semne mai puțin evidente de teamă și stres

Există câteva semne subtile de frică la câini. Acestea sunt semne adesea ratate si care necesita adesea un ochi atent. În alte momente, aceste semne nu sunt percepute ca un semn de teamă, ci de altceva. Să aruncăm o privire la câteva dintre acestea.

 • Căscat

Dacă câinele se căscă, probabil că nu este obosit, ci încearcă să elibereze tensiunea. Acesta este unul dintre mai multe semnale de "calmare" enumerate în Cartea lui Rutas Turda despre semnalele de calmare.

 • Gâfâind

Câinii gâfâi când sunt fierbinți, când sunt în durere, atunci când sunt exersați și când sunt speriți sau tensionați. În cazul în care câinele dvs. este gâfâind și nu există nici un motiv evident și contextul poate fi înspăimântător sau stresant, există o șansă bună câinele dvs. este stresat.

 • Linge buzele


Flick-urile cu buze rapide sunt calea câinelui de a spune "Mă simt inconfortabil". Le vedeți în multe imagini, deoarece câinii pot fi incomod în a fi fotografiată sau poate fi speriat de blitzul camerei.

 • Ochii balenelor

Aceasta se întâmplă atunci când arată albul ochilor câinelui. Acesta este adesea văzut la câinii care își întorc capul, dar doresc să păstreze un ochi pe ce se întâmplă pe măsură ce fac acest lucru.

 • Pupile dilatate

Acesta este un răspuns fiziologic la răspunsul la zbor sau luptă. Dacă elevii câinelui devin mari ca clătite, câinele dvs. probabil a văzut sau au auzit ceva foarte înfricoșător.

 • Lăsând amprentele de labe transpirați

Câinii nu transpiră de pe piele și de gâtul lor, așa cum fac oamenii. Dar ei transpiră din tampoanele de labe. Adesea, vedeți acest lucru când câinele dvs. este ridicat de pe masa de examinare.

 • Suspiciune urinară

Când câinele este intimidat de tonul tău de voce sau de impunere a posturii, el poate să vă supune subiectiv să vă spun "Te respect, nu vreau să spun nici un rău". Pentru a citi mai multe despre această citire "Urinare submisivă a câinilor".

 • Glanda ganglionară emisă

Atunci când câinii sunt în mod deosebit speriat, glandele lor anale pot excreta o descărcare maro, care are un miros puternic de pește. Obișnuiam să fac un miros bun din acest miros, când câinii de la cabinetul veterinarului erau speriați de o procedură. Alti caini care percep acest miros pot deveni nervosi.

 • Dispoziții comportamentale

Acestea sunt comportamente din context, o mancarime brusca sau o strangulare care are loc atunci cand cainele devine putin incomod. În cadrul cursurilor de formare, puteți obține și un câine care brusc are nevoie de băutură din bolul drept atunci când este rugat să facă ceva cu care nu este prea confortabil.

 • Refuzul de a lua trata

Când câinele este prea speriat, pofta de mâncare va scădea și el poate să nu poată lua tratamente. Cu toate acestea, unii câini, atunci când sunt speriat, îi vor înghiți repede. Dacă trebuie să faceți modificări de comportament, trebuie să găsiți o distanță sau un mod de a face ca stimulii temători să fie mai puțin intimidanți, astfel încât învățarea să poată avea loc.

 • Mergând într-o mișcare zig-zag

În cazul în care câinele dvs. este speriat, el poate merge într-o mișcare zig-zag, mai degrabă decât lângă tine. De asemenea, el poate sniffing teren, în timp ce încearcă să se calmeze în jos.

 • Derularea blănii

Nu, blana câinelui tău nu e udă, în acest caz, câinele este văzut derulând blănurile după ce sa întâmplat ceva stresant. Este ca și cum câinele ar derula blana ca să uităm ce se întâmplă și apoi să mergem mai departe.

Pentru mai multe informații despre semnalele de stres și calmare, puteți găsi acest articol interesant: Dog Signs Calming

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com