ByVaTon.com

Leptospiroza la câini: o infecție bacteriană potențial gravă

Linda Crampton este un profesor de biologie, scriitor și proprietar de animale de companie de lungă durată. Ea are în prezent câini, pisici și păsări în familia ei.

Puii pot fi afectați mai mult de leptospiroză decât adulții deoarece au sisteme imature imature.
Puii pot fi afectați mai mult de leptospiroză decât adulții deoarece au sisteme imature imature. | Sursă

Ce este leptospiroza?

Leptospiroza este o boală care afectează câinii, alte animale și oamenii. La câini, simptomele bolii variază de la inexistent la viol. Problema este cauzată de o infecție cu o bacterie cunoscută sub numele de Leptospira. Această bacterie se găsește în întreaga lume și este absentă numai în regiunile polare și mediile extreme cum ar fi Africa sahariană.

Câinii pot dezvolta leptospiroză atunci când vin în contact cu urina animalelor infectate. Această întâlnire este cel mai probabil să se întâmple în stagnarea apei găsite în puddle, iazuri, mlaștini, și sol de apă. Dacă urina este prezentă în apă, Leptospira poate intra în corpul unui câine atunci când animalul bea sau se mișcă prin apă. Bacteria este capabilă să pătrundă în membranele mucoase din organism. De asemenea, poate intra în organism prin răni de piele.

O membrană mucoasă liniile pasajele și cavitățile din corp și are funcții importante. Din păcate, Leptospira se poate mișca prin membrană.

Proprietarii câinilor trebuie să fie atenți la tipul de apă pe care câinele le intră. Apa stagnantă poate transmite leptospiroză.
Proprietarii câinilor trebuie să fie atenți la tipul de apă pe care câinele le intră. Apa stagnantă poate transmite leptospiroză. | Sursă

Leptospira Bacterium

Clasificarea biologică a genuluiLeptospira este complexă și se schimbă odată cu efectuarea unei noi analize. Există mai multe specii în gen, care arată la fel și când sunt văzute sub microscop. Membrii patogeni (care cauzează boală) din genul sunt adesea grupați împreună ca Leptospira interrogans.

Bacteria infecțioasă este o creatură unică cu un corp spiralat lung. La fel ca și rudele sale, aparține unui grup de organisme în formă de tirbușon cunoscut sub numele de spirochete. Unul sau ambele capete ale bacteriei sunt legate și seamănă cu un semn de întrebare. Această caracteristică dă creatura numele său de specie. Bacteria se poate mișca, pe care o face la viteză mare, rotindu-se și îndoind în timp ce călătorește. Este un organism interesant, în ciuda problemelor pe care le poate provoca.

Leptospira interrogans conține serovare multiple. Fiecare are molecule ușor diferite pe suprafața sa, comparativ cu celelalte serovare din specie. Scopul unui vaccin cu leptospiroză este de a proteja câinii de bacteriile care sunt cel mai probabil să le infecteze. Poate fi foarte eficient în acest sens. Nu oferă însă protecție împotriva oricărui serovar care ar putea face un câine bolnav. Dacă se schimbă cele dintr-o zonă, poate fi necesar un vaccin diferit.

Leptospira interrogans vizualizată sub un microscop electronic de scanare - bacteriile au fost prinse pe un filtru
Leptospira interrogans vizualizată sub un microscop electronic de scanare - bacteriile au fost prinse pe un filtru | Sursă

Cauzele leptospirozei canine

Leptospira interrogans poate infecta majoritatea mamiferelor, inclusiv a oamenilor, a unor animale domestice și a multor sălbatici. Nu totuși toate animalele se îmbolnăvesc de infecție. Unii transportă bacteriile în corpul lor, dar nu dezvoltă simptome. Rozătoarele sunt considerate cel mai obișnuit transmițător al bolii.

Totuși, apa este cel mai probabil să conțină Leptospira. Apele din zonele noroioase, băltoacele, șanțurile de drenare, iazurile și lacurile puțin adânci sunt potențial periculoase. Animalele sălbatice sau domestice pot depozita în apă apă care conține urină sau urina se poate scurge în apă din zona înconjurătoare. În zonele urbane, gunoiul îmbibat cu urină de șobolan poate transmite bacteriile. Chiar și un patch umed de grădină sau de sol poate conține Leptospira dacă un animal infectat urinează acolo. Este posibil ca un câine să transmită infecția în altul.

Bacteria intră în corpul unui câine când apa care conține urină infectată intră în contact cu membranele mucoase care alcătuiesc gura, nasul, ochii sau anusul. Solul contaminat și alimentele pot, de asemenea, să transmită bacteria. În plus, bacteriile pot intra într-un câine printr-o rană a pielii, chiar dacă aceasta este doar o abraziune.

Bacteriile care cauzează leptospiroză pot trăi mult timp la suprafața apei proaspete. Odată ce intră în câine, intră în sânge și călătoresc prin corp. Obiectivele lor principale sunt rinichii și ficatul, dar ele afectează și alte părți ale corpului. Bacteriile pot provoca insuficiență renală și boli hepatice acute.

Bacteriile Leptospira (structurile neagră, asemănătoare firului din zona centrală), într-o mostră colorată de țesut renal
Bacteriile Leptospira (structurile neagră, asemănătoare cu firul din zona centrală) într-o mostră colorată de țesut renal Sursă

Infecția: Subclinică la potențial mortal

Unii câini cu leptospiroză nu prezintă simptome și se spune că au o infecție subclinică. Unii dezvoltă o infecție cronică. Alți câini prezintă simptome ușoare care dispar pe cont propriu. Cu toate acestea, alții se confruntă cu probleme majore care necesită asistență medicală imediată. Dacă apar simptomele, acestea apar, în general, după o perioadă de incubație de aproximativ patru până la douăsprezece zile.

Simptomele enumerate mai jos pot fi cauzate de alte boli, în afară de leptospiroză. Ca de obicei, un proprietar de animale de companie trebuie să acorde atenție stării fizice și comportamentului câinelui. Un veterinar ar trebui să fie consultat în cazul în care animalul de companie are simptome grave de boală, simptome multiple sau ușoare, care nu dispar.

Un medic veterinar discută despre leptospiroză la câini

Simptome posibile ale infecției cu leptospira

Posibile probleme la câinii care se îmbolnăvesc de o infecție cu Leptospira sunt enumerați mai jos. Un câine particular este puțin probabil să aibă toate simptomele. Problemele care se dezvoltă și gravitatea lor depind de serovarul bacteriei, de modul în care sistemul imunitar al câinelui reacționează la bacterie și de sănătatea prealabilă a animalului.

Simptomele infecției pot include următoarele:

 • o febră
 • pierderea poftei de mâncare
 • vărsături
 • diaree
 • deshidratare
 • sete
 • urinare crescută
 • tusea musculara
 • dureri articulare
 • reticența de a se mișca (datorită durerii musculare, articulare sau renale)
 • depresie și letargie
 • tremurături

În unele cazuri, un câine poate prezenta simptome suplimentare, cum ar fi următoarele:

 • sânge în urină, scaun, salivă și vărsături
 • epistaxisul
 • mici pete roșii pe gingii sau pe piele
 • o tentă galbenă pentru albii ochilor și a pielii (icter)
 • acumularea de lichide în picioare, abdomen sau piept
 • dificultate în respirație
Tratamentul cu leptospiroză ar trebui să înceapă cât mai repede posibil pentru a readuce un animal la sănătate și fericire.
Tratamentul cu leptospiroză ar trebui să înceapă cât mai repede posibil pentru a readuce un animal la sănătate și fericire. | Sursă

Unele tratamente comune

Un diagnostic al leptospirozei este în general confirmat de o varietate de teste de sânge. Uneori se efectuează și un test de urină. Tratamentul include adesea administrarea de antibiotice și, dacă este necesar, de lichide intravenoase sau subcutanate. Fluidele intravenoase sunt introduse într-o vena-fluide subcutanate sunt inserate sub piele. Medicamente suplimentare pot fi administrate câinelui bolnav, cum ar fi cel care controlează vărsăturile.Este important să începeți tratarea unui animal de companie cât mai curând posibil, pentru a crește șansa unui rezultat fericit. Tratamentul cu antibiotice este adesea eficient și câinii se recuperează frecvent din cauza bolii. Afectarea gravă a rinichilor sau a ficatului face ca tratamentul cu succes să fie mai dificil. Din păcate, există decese, în ciuda îngrijirii medicale. Boala trebuie întotdeauna luată în serios.

Micile lacuri pot infecta uneori câinii cu Leptospira.
Micile lacuri pot infecta uneori câinii cu Leptospira. | Sursă

În America de Nord, leptospiroza este cea mai frecventă în vara și toamna. Acestea sunt momentele anului când este deosebit de important să fiți vigilenți în ceea ce privește siguranța câinilor.

Prevenirea leptospirozei la câini

Leptospira trăiește în zone umede și este cel mai abundent în perioadele mai calde ale anului. Măsurile preventive pot reduce șansa ca un câine să devină infectat cu bacteria.

 • Nu permiteți câinilor să bea apă stagnantă, cum ar fi apa din bălți și iazuri. Opriți-le să nu intre în aceste zone.
 • Opriți câinii de la intrarea șanțurilor de drenaj.
 • Dacă există alerte din partea lacurilor care să consilieze persoanele contaminate cu bacterii, nu lăsați câinii să intre în lac. Dacă un tip de bacterie poate supraviețui și se poate multiplica acolo, este posibil ca și ceilalți să poată.
 • Grădinile limpezi ale obiectelor care pot atrage animale sălbatice, cum ar fi fructele și gunoiul căzut.
 • Scoateți sau închideți grămezi de lemn și subțiriți tufișuri dense care pot atrage șobolani și șoareci.
 • Îmbunătățiți drenajul în zonele unei grădini care sunt continuu umede.
 • Nu lăsați apa să stea în piscinele de vânătoare sau de vânătoare pentru copii pentru perioade lungi de timp.
 • Încercați să vă mențineți puternic sistemul imunitar al câinelui, dându-i hrană bună și exerciții adecvate.
 • Investigați utilizarea unui vaccin ca măsură preventivă.
Unii câini iubesc să recupereze bile sau alte obiecte, dar asta` title=
Unii câini iubesc să recupereze bile sau alte obiecte, dar este important ca elementele să nu fie aruncate în apă stagnantă. | Sursă

Vaccinuri și vaccinare

Vaccinul cu leptospiroză nu este considerat a fi un vaccin "de bază", adică cel care este administrat în mod obișnuit tuturor câinilor. Cu toate acestea, mulți veterani recomandă ca câinii în situații de risc înalt să primească o vaccinare împotriva leptospirozei. în ferme sau în zonele rurale, cei care sunt luați în călătorii de vânătoare sau de camping, cei care înot în lacuri sau care au acces la iazuri și șanțuri de drenaj, și cei care locuiesc în zone frecventate de fauna sălbatică. orașele ar trebui să fie vaccinate din cauza posibilității de infectare cu animale sălbatice din mediul urban.

Versiunile inițiale ale vaccinului cu leptospiroză au provocat multe reacții neplăcute la câini, dar cele mai recente versiuni produc mai puține efecte secundare. Vaccinul trebuie administrat anual sau chiar mai frecvent pentru a asigura o protecție continuă.

Vaccinarea este uneori un subiect controversat. Oricine se întreabă dacă o vaccinare cu leptospiroză este recomandabilă pentru câinele său trebuie să vorbească cu medicul veterinar. Ar fi bine să știți ce serovari ai Leptospira sunt obișnuiți în zonă, ce protecție serovară este furnizată de vaccin și ce posibile efecte secundare ale vaccinării sunt.

Vaccinarea cu leptospiroză

Dacă aveți un câine, este vaccinat împotriva leptospirozei?

Gândiți-vă la cât de sigur este un corp de apă înainte de a lăsa câinele să intre în el.
Gândiți-vă la cât de sigur este un corp de apă înainte de a lăsa câinele să intre în el. | Sursă

Incidența leptospirozei canine este în creștere în America de Nord. De exemplu, un focar a început în Arizona în februarie, 2016. Mai multe cazuri decât în ​​mod normal erau încă observate în zonă în februarie 2017.

O boală zoonotică

Prevenirea și tratarea leptospirozei la câini este importantă, nu numai din cauza unui câine, ci și de dragul oamenilor. Leptospiroza este o boală zoonotică - una care poate fi transmisă de la animale la oameni.

În America de Nord, este posibil ca o persoană să prindă leptospiroza de la un câine sau alt animal. Acest lucru este mai probabil să se întâmple oamenilor expuși multor animale infectate decât unui proprietar de animale de companie. Câteva exemple de persoane cu risc crescut de a dezvolta leptospiroză sunt medicii veterinari, agricultorii și lucrătorii din domeniul canalizărilor. Șansa unui proprietar de animale de companie de a captura infecția de la câine este scăzută, deși nu este zero. Riscul este suficient de grav încât oamenii să ia măsuri de precauție (descrise mai jos), deoarece îi pasă de câinele lor.

Leptospira bacterii care au fost colectate pe un filtru din policarbonat (fotografie colorată)
Leptospira bacterii care au fost colectate pe un filtru din policarbonat (fotografie colorată) Sursă

Leptospiroza umană

În America de Nord, leptospiroza umană este o problemă relativ minoră pentru populație ca întreg, deși poate nu pentru o persoană care dezvoltă boala. Incidența anuală estimată a decesului cauzată de leptospiroză variază de la un număr extrem de scăzut în latitudinile mai reci ale Americii de Nord până la un număr scăzut în latitudinile mai calde.

Din păcate, această rată scăzută a mortalității nu este cazul persoanelor care trăiesc în zonele tropicale. De fapt, cercetatorii cred ca leptospiroza in unele tari tropicale este de multe ori misdiagnosed ca alte boli si devine de fapt o problema serioasa. În aceste țări, boala este cea mai frecventă în zonele urbane cu salubritate inadecvată și devine mai abundentă după precipitații puternice și inundații.

Toți câinii mei s-au bucurat de intrarea în apă, așa că eu` title=
Toți câinii mei s-au bucurat de intrarea în apă, așa că am fost nevoiți să fiu atent când am lăsat-i să înoate. Aici dorm după o zi de înot și drumeții. | Sursă

Cum pot preveni câinele meu de la transmiterea leptospirozei la om?

În timp ce vă tratați câinele pentru leptospiroză, există lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansa ca dumneavoastră, familia dvs. sau alte persoane să faceți boala. Acestea sunt tehnici bune de utilizat în orice moment. Câinii nu pot prezenta nici un semn că sunt infectați cu Leptospira, dar pot elibera bacteriile în urină timp de mai multe luni după infecția inițială.

 • Curățați urina câinelui cu o soluție antibacteriană, cum ar fi un dezinfectant sau un amestec de înălbitor și apă. Se sugerează adesea un amestec de o parte albire până la zece părți de apă.
 • Purtați mănuși dacă lucrați într-o zonă care poate fi contaminată cu urină animală.
 • Nu lăsați câinele să urinească în apă sau în apropierea apei sau a celor care se mișcă încet.
 • Nu permiteți câinelui să investigheze sau să urineze în grădinile de legume.
 • Opriți-vă animalul să nu intre în zonele de joacă pentru copii, inclusiv locurile de joacă, nisipurile și bazinele de vânătoare.
 • Spălați-vă frecvent mâinile.

Cu precauțiile și tratamentele adecvate, persoanele pot fi protejate de o infecție cu Leptospira și un animal bolnav poate recupera de multe ori și se poate bucura de viață din nou.

Referințe

Leptospiroza la câini din Manualul Veterinar al Merck

Cancer Leptospirosis din Arizona de pe site-ul guvernului Maricopa County

Leptospiroza la om de la CDC (Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor)

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
© 2020 ByVaTon.com